Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες της Αλόης ήταν γνωστές στους αρχαίους λαούς, εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια. Η πρώτη ιστορική αναφορά στην αλόη βρίσκεται σε εικόνες αγγείων της εποχής του Σουμέριου βασιλιά Akkad. Επίσης, το αιγυπτιακό βιβλίο συνταγών του 15ου αι. π.Χ, αναφέρεται στις πολύτιμες ιδιότητές της. Ο μύθος λέει ότι, η Κλεοπάτρα, όφειλε το υπέροχο δέρμα της χάρη σε μια λοσιόν με βάση την αλόη που παρασκεύαζε μια Νουβία σκλάβα της.
Στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία. Ο Ιπποκράτης έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο μύθος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, τραυματίστηκε από βέλος σε μια μάχη και το τραύμα του μολύνθηκε. Ο Αριστοτέλης που το πληροφορήθηκε, έστειλε έναν ιερέα από το νησί Socotra της Αραβικής Θάλασσας, στο οποίο φυόταν άφθονη αλόη. Ο ιερέας περιποιήθηκε το τραύμα με λάδι αλόης και εκείνο θεραπεύτηκε πολύ γρήγορα.
Αποτελείται κατά 96% από νερό και περιέχει πάνω από 75 θρεπτικά συστατικά. Είναι πηγή βιταμινών κυρίως A, B, C και β- καροτίνη, μετάλλων και ιχνοστοιχείων κυρίως μαγνησίου, μαγγανίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και σεληνίου. Περιέχει ακόμα υδατάνθρακες, πεπτικά ένζυμα, σαλικυλικό οξύ 18 αμινοξέα, 3 φυτικές στερόλες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα ω-3, 6 και 9.
Η αλόη είναι γνωστή για τις επουλωτικές, μαλακτικές, καθαρτικές ιδιότητές της, καθώς και τη διεγερτική δράσης της στην έκκριση της χολής. Είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό των πληγών, αλλά και θεραπευτικό των εγκαυμάτων, που προέρχονται, κυρίως, από καυτά υγρά και τον ήλιο. Έχει αντιγηραντική δράση. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μωλώπων. Το τζελ της αλόης περιέχει φυτικές ορμόνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών και του δέρματος, διεγείρουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων, καταπραΰνουν και μειώνουν τις φλεγμονές. Αντιμετώπιση ακμής. Μειώνει τις ραγάδες. Λόγω της ενυδατικής, καταπραϋντικής και επουλωτικής της δράσης βοηθάει τις ευαίσθητες, ξηρές και αλλεργικές επιδερμίδες. Συμβάλλει σημαντικά σε έκζεμα και ψωρίαση.